20 Nisan 2024|Cumartesi,03:02:55
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 20.04.2024
DOLAR
32,5004 0,08
EURO
34,6901 0,12
ALTIN
2.496,45 0,48
BİTCOİN
$63.808 0,54
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
01 Ağustos 2022 - 16:58
01 Ağustos 2022 - 16:583 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

İNŞAAT EMEKÇİLERİNE NEGATİF AYRIMCILIK

Sakarya Haber köşe yazarı Mine Yıldırım, İnşaat emekçilerine negatif ayrımcılık konusunu kaleme aldı.

İNŞAAT EMEKÇİLERİNE NEGATİF AYRIMCILIK
Yön Bul Akademi


İş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olduktan sonra uzman olabilmek için katıldığım C sınıfı eğitiminde, İnşaat İşyerlerinde İş sağlığı ve Güvenliği adı altında 4 saatlik bir eğitim almıştım. Eğitmen hocamız diğer derslerden farklı bir şekilde bu derste sürekli tecrübe ettiği ve yaşadığı olayları bizlerle paylaştı. Dikkatimi çeken ve şaşırdığım bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. İş Sağlığı ve Güvenliği olarak verdiği diğer örnekleri hep inşaat emekçileri üzerindeydi, fakat bu örnek işveren üzerine…

Gaziantep’te İş güvenliği uzmanı olarak çalışan hocamız, şantiyeye denetime gidiyor. İnceleme sonucun da görüyor ki, inşaat emekçileri korucu ekipmanı olan bareti matkap ile delmişler, makarna süzgeci yapmışlar. İnşaat malzemesi olarak kullandıkları tencereyi de makarna tenceresi yapıp, o tencerede makarna pişirip, deldikleri barette süzüyorlar. Ekipmanların bu şekilde kullanılmasını mı konuşalım, kimyasal yüklü tencerede makarna kaynatılmasını mı, güneşin altında saatlerce çalışan bu emekçilerin emeklerini mi, yoksa emekçilerine bir yemek temin etmeyen işvereni mi ?

Eminim bir çok şehrimizde bu ve bunun gibi durumlar söz konusu. Bu konuyu kaleme almamın sebebi, bir vatandaş olarak ve maalesef Sakarya’da gözlemlediğim konu üzerine yazmak istedim.

NE YAZIK Kİ

Her gün nefes aldığım, yaşadığım yer de inşaat tenceresinde kaynayan makarna görmesem de, restoranların bir gün önceden kalan yemekleri diğer gün inşaat emekçilerine servis ettiğine şahit oldum. Durumu açıkçası irdeleme fırsatım olmadı belki işverenin sağladığı bütçeden dolayı, belki de restoran sahibinin ahlaksız bu davranışından dolayı. Hangi seçenek olursa olsun, her ikisi de üzücü. 

Bu cümlelerim israfı desteklediğim anlamına gelmiyor. Herkesin evinde günlük çeşit çeşit yemek pişmediğini de biliyorum. Bir önceki günden kalan yemeğin bozulduğu, ekşidiğinden de değil. Sadece neden inşaat emekçileri ?

İnsanın bulunduğu statü mü önemli olan yoksa yaptığın iş her ne olursa olsun en iyi şekilde yerine getirip, ahlaklı, özverili ve verimli bir şekilde yapmak mı..  Bir çok büyük organizasyonlarda tabak tabak yiyecekler israf olup dökülürken, emekçilere dünden kalan yemeklerin kasıtlı bir şekilde verilmesi negatif ayrımcılıktan başka bir şey değildir.

39 yıllık hayatının neredeyse tamamını ırkçılığa karşı ve yurttaş hakları eylemleriyle geçirmiş Martin Luther King’in bir sözü canlanıyor hafızam da.. 

Günün Sözü;
“Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı veya Shakspeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki, gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyormuş’ desin..” (Martin Luther King)


Faydalı Olabilmesi Dileğiyle..
Mine YILDIRIM
mineyildirim@akyazihaber.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç