18 Nisan 2024|Perşembe,21:50:04
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 18.04.2024
DOLAR
32,5153 0,21
EURO
34,7388 0,05
ALTIN
2.491,00 1,17
BİTCOİN
$63.110 2,21
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
03 Kasım 2021 - 12:13
03 Kasım 2021 - 12:134 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Orhan Gazi’nin hatırası gün yüzüne çıkacak

Sakarya’da 1350’li yıllarda ikinci Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi tarafından yaptırılan ve 700 yıl boyunca ayakta kalan Büyükesence Orhan Camii’nin restorasyonu başladı. Çalışmaları inceleyen Başkan Ekrem Yüce, “Türk’ün egemenliğini dünyaya gösteren Orhan Gazi’nin Sakarya’mıza bıraktığı emanetin restore edilerek gün yüzüne çıkmasını sağlayacağız.” dedi. Tarihe ışık tutan cami harçsız, temelsiz, taşlar üzerine inşa edilen ‘çantı’ tekniğiyle yapılan nadir bir eser olma özelliği taşıyor.

Orhan Gazi’nin hatırası gün yüzüne çıkacak
Yön Bul Akademi


sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, sakarya’da Türk tarihinin en eski yapısı olan Erenler ilçesindeki Büyükesence Orhan Camii’nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle, Anıtlar Kurulunca sit alanı ilan edilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyona alınan camideki son durumu inceleyen Başkan Yüce, yetkililerden bilgi aldı. Osmanlı’nın ikinci hükümdarı Osman Gazi’nin Erenler Büyükesence’de 1350’li yıllarda yaptırdığı, şehirdeki Türk tarihinin en eski eserlerinden biri olan camideki değişimi inceleyen Başkan Yüce, buranın şehir kültürünü yansıtan, müze niteliğinde bir alan olacağını ifade etti.

“Bozulan parçalar özgünleriyle değiştirilecek”

Camideki bozulan parçaların, özgün parçalarla değiştirilerek onarılacağını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Büyükesence Orhan Camii’nin bulunduğu mevkideyiz. Bu camii, 700 yıl evvel orhan gazi tarafından inşa ettirilmiş. 700 yıl varlığını sürdürmüştür. Yapılan mimaride temel kullanılmamış, tamamen kalaslar üzerinden yükselen bir inşaat örneği görmekteyiz. Bu inşaatın hiçbir yerinde harç kullanılmamış. Tamamen geçme tipi dediğimiz kalasların birbiriyle bütünleşmeleriyle inşaat yükselmiştir. Bugüne eserde hiçbir bozulma ve yıkılma olmamıştır. Orijinalliğini korumuştur. sakarya Büyükşehir Belediyemizin girişimi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün takdiri ile işlemlere başlanıldı. Cami şu anda onarılmak üzere ele alındı. Çürümüş olan kalaslar yerine özgün olan parçalarla değiştirilecek ve orijinalliği bozulmadan kendi malzemeleriyle restore edilecektir. Camiyi ilk yapıldığı gündeki görüntüsüne kavuşturmak istiyoruz.” dedi.

“Osman Gazi’nin hatırasına sahip çıkacağız”

Başkan Yüce, Türk’ün egemenliğini dünyaya gösteren Orhan Gazi’nin hatırasına sahip çıkacaklarını belirten Başkan Yüce, “Osman Gazi’nin veliahdı, bizler için bu güzel vatanı inşa eden, Türk’ün egemenliğini dünyaya gösteren Orhan Gazi’nin sakarya’mıza bıraktığı emaneti korumak bizim görevimiz. Hükümdarlığı döneminde yani 1340’lardan sonra emri ile inşa ettirdiği ve adını verdiği Orhan Camii’ni gün yüzüne çıkarmayı arzu ediyoruz. Burada çevre düzenlemelerinin yapılıp, alanın tarihi dokuya uygun işlenmesini sağlayacağız. İşlemler bittiğinde binlerce yerli ve yabancı turist, sakarya’da Türk tarihinin en eski eserlerinden biri olan camiyi ziyarete gelebilecek. Bu konuda Vakıflar Genel Müdürümüze hassaten teşekkür ediyorum. Böyle bir eseri tekrar günümüze uyarlayıp, bizlere kazandırmak noktasında hassasiyet gösterdiler. Bu desteği vermelerinden dolayı biz de sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak teşekkür ediyoruz. Bu eseri sakarya’mıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

sakarya’daki nadir Osmanlı eserlerinden: Orhan Camii

Erenler ilçesi sınırlarındaki Büyükesence Köyü’nde Osmanlı hükümdarı orhan gazi tarafından yaptırılan bu cami “Yan mekânlı camiler” arasında yer alıyor. Osmanlı döneminin ilk 250 yılında kullanılan ahşapların birbirine geçirilmesi şeklindeki “çantı” tekniğiyle yapılan cami ayrıca harçsız, çivisiz ve temelsiz inşa edilen nadir eserlerden biri olma özelliği taşıyor. Toprak üzerindeki taşlar üzerine oturtulan Orhan Camii, 750 yıldır ayakta kalmayı başaran sayılı eserlerden biri olarak tarihe ışık tutuyor. Yapılan restorasyon işlemi tamamlandığında ve kültür mirası etiketiyle ziyarete açıldığında bu caminin yoğun şekilde ziyaret alması ve sakarya kültürüne değer katması bekleniyor.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç