Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,12:07:08
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3732 0,17
EURO
34,9817 0,24
ALTIN
2.326,16 0,25
BİTCOİN
$70.028 1,01
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
12 Temmuz 2021 - 19:56
12 Temmuz 2021 - 19:5612 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
12 dakika da okunur
0 yorum

Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak

Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak
MARMARA GÖZ


sakarya büyükşehir belediyesi, temmuz ayı meclisi yapıldı. Toplantıda konuşan başkan Yüce, şehrin tarımsal kalkınması için çilek, istiridye mantarı,  kenevir ve bal üretimine hız verdiklerini söyledi. Şehrin yeni otoban girişi, Karaman GES projesinde gelinen aşamayı anlatan Yüce, “Yeni otoban bağlantısıyla sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak. Ayrıca Karaman GES projesiyle tükettiğimiz enerjiyi üretmeyi hedefliyoruz. Sakarya’nın ekonomisini, kültürünü ve çehresini değiştirecek projeler üretmeye devam ediyoruz” dedi. Yüce, ayrıca vatandaşları bu ayın sonunda Sakarya’nın ev sahipliği yapacağı MTB Cup yarışlarını izlemeye davet etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Temmuz ayı meclis toplantısına katıldı. Meclis üyeleriyle gündem maddelerini görüşen Başkan Yüce, şehirde devam eden ve tamamlanan projelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.  Başkan Yüce,  tarımsal  kalkınma  alanında  Sakarya’da yürütülen projeleri anlatırken  kenevir, istiridye mantarı, çilek, aromatik bitkiler ve bal üretiminde gelinen aşamayı anlattı.  Alt ve üst yapı çalışmalarından bahseden Başkan Yüce yeni otoban girişi, enerji üretim faaliyetlerine değinerek, “27 ayda hemşerilerimizin hayatını kolaylaştıracak pek çok projeyi hayata geçirdik, Sakarya’mızın ekonomisini, kültürünü ve çehresini değiştirecek projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi. Toplantıda  imar planı değişiklikleri,  ilçe belediye meclis kararları ve komisyon raporlarından oluşan 59 gündem maddesi karara bağlandı.

Sakarya’da MTB Cup heyecanı

Sakaryalıları Temmuz ayının sonunda Ayçiçek Bisiklet Vadisi’nde düzenlenecek olan MTP Cup yarışlarına davet eden Başkan Yüce,  “Biliyorsunuz bu sene Sakarya için bisiklet şampiyonaları senesi. İnşallah ulusal ve uluslararası pek çok şampiyonaya ev sahipliği yapıyoruz. Temmuz ayının sonunda Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde Sakarya MTB Cup yarışları düzenlenecek. Sizleri orada görmekten mutluluk duyarız. 2021 yılı içerisinde Sakarya MTB Cup, UCI Maraton Serisi ve BMX Dünya Kupası yarışlarını yine şehrimizde yapacağız. Bu ay içerisinde bu  3 şampiyonanın lansmanını gerçekleştirecek ve detayları sizlerle paylaşacağız.” diye konuştu.

“İnşallah bu felaketleri bir daha yaşamayız”

Başkan Ekrem Yüce,  sel felaketinin yaşandığı Sakarya’nın ilçelerine geçmiş olsun dileklerini iletti. Nehir ve derede hayatını kaybeden iki vatandaşa rahmet ve ailelerine sabırlar dileyen Yüce, “Sel felaketleri sebebiyle acılarımız olmuştur. Kocaali ilçemiz selden yaralanmıştır. Tek tesellimiz can kaybı olmamasıdır. Akyazı’da selden dolayı ciddi kayıplar olmuştur. Bir yaşlı amcamız sel sularına kapılarak vefat etmiştir, rabbim rahmet eylesin. Sakarya Nehri’nde bir kardeşimiz Emirhan Henden nehirde boğularak şehadet şerbeti içmiştir. O’na da Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.  İnşallah bunlar son olur bir daha güzel şehrimizde bunları yaşamayız.” dedi.

“Sakarya ticaretin önemli bir durağı olacak”

Başkan Yüce, Sakarya’ya yapılacak olan yeni otoban girişiyle OSB’lere, limana ve şehre bağlantıyı kolaylaştırıp ticarette önemli bir durak haline getireceklerini ifade ederek,  “Yapılacak yeni girişler ile Sakarya şehir içi ulaşımında bulunan ana damarlarından birini doğrudan bahsettiğim gişeler ile bağlayacağız. Böylece hem OSB’ler arası bağlantıyı tesis edecek hem de OSB’lerle otoyollar arasında alternatif bir güzergâh oluşturacağız. Şehrimizi transit ulaşımda ve ticari güzergâhlarda bir numara yapmaya çalışıyoruz. Bu proje ile Karasu Limanın hinterlandının gelişmesine katkı sağlayacağız. Ayrıca şehrimizin kuzey ve güney ilçeleri için alternatif bağlantı yolu oluşturacak ve ulaşımı kolaylaştıracağız. D-100 Karayolu, Anadolu Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu arasındaki trafik yoğunluğunu dengeleyerek şehir giriş çıkışlarında yaşanan trafiği minimuma indireceğiz.” diye konuştu.

“Kozmetik, doğal ürün ve çaylar üreteceğiz”

Sakarya Botanik Vadisi’nde elde edilen bitkilerle kozmetik ve doğal birçok ürünün üretilerek vatandaşa birinci elden sunulacağını belirten Başkan Yüce, “Sakarya Botanik Vadisinde üretilecek, gıda ve sağlık sektöründe kullanılacak bitkiler 10 yıllık süre boyunca firma tarafından satın alınacak. Ayrıca Fidan AŞ ve Sera AŞ gibi iştiraklerimiz eliyle kozmetik-doğal ürünler üreterek hemşerilerimize doğal malzemeler sunacağız. Kozmetik sektöründe kullanılacak bitkiler atölyelerimiz ve laboratuvarlarımızda değerlendirilecek. Başta ıhlamur olmak üzere alanda bulunan bitkilerin çayları hazırlanacak, Sakarya’da sağlıklı ve organik çaylar tüketilecek. Vadiye yerleştirdiğimiz arı kovanlarıyla çiçek balları,  lavanta balı, kekik balı, ıhlamur balı gibi özel aromatik ballar üreteceğiz. Eğitim merkezi ile Sakarya bir Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitim Merkezine dönüştürülecek.” dedi.

“Keneviri işleyip, sektörde ve insanlığın tedavisinde kullanacağız”

Başkan Yüce, kenevir üretimiyle tarım, sağlık, inşaat, sanayi, gıda, petrol sanayi gibi alanlara katkı sunarak ekonomiye değer katacaklarını söyleyen Başkan Yüce,  “Tarım, sağlık, inşaat, sanayi, gıda, petrol sanayi, plastik ürünler sanayisi, tekstil, otomotiv gibi neredeyse 50 binden fazla endüstriyel ürünün hammaddesi olarak kullanılan kenevirin yeniden üretilmesi ekonomimize çok ciddi katkılar sağlayacak ve ülkemizin gücüne güç katacaktır. Tarım, sağlık, inşaat, sanayi, gıda, petrol sanayi, plastik ürünler sanayisi, tekstil, otomotiv gibi neredeyse 50 binden fazla endüstriyel ürünün hammaddesi olarak kullanılan kenevirin yeniden üretilmesi ekonomimize çok ciddi katkılar sağlayacak ve ülkemizin gücüne güç katacaktır. 2020 yılında özel izinle 100 dekarlık bir alanda kenevir üretimine başladık.  2021 yılında ekim alanlarımız 400 dekara ulaştı. Şehrimize endüstriyel kenevir işleme tesisi kuruyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşüyor ülkemizin yararına en uygun çalışmayı yürütüyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz kenevirlerden elyaflar ürettik. Kenevirden halı dokuyarak ailelerimizin sağlığını koruyacağız. Kenevirden üretilen organik oyuncaklarla çocuklarımızı koruyacağız. Asıl amacımız endüstriyel üretim ile başladığımız bu üretimin bilimsel raporlarının hazırlanarak sağlık sektöründe kullanılması için çalışmalar yürütmek ve insanlığın tedavisinde kullanılabilecek izinlerin alınmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

“Çilek, İstiridye mantarı ve bal üretimine hız verdik”

Başkan Yüce çilek, istiridye mantarı ve bal üretimine hız verdiklerini ifade ederek, “Bölgesel üretimlere başlıyoruz. Pamukova Bakacak’ta uygun toprak yapısını ve iklim türünü değerlendirmek için çilek üretimine başladık. 18 bin 400 m2’lik bir alana malçlı ve damlama sulama sistemiyle bir üretim merkezi kurduk. Çileklerimizi diktik ve yasada başladık. İstiridye mantarı barındırdığı protein oranı, insan sağlığına katkısı ve lezzeti sayesinde son yıllarda oldukça popüler bir ürün haline geldi. Bu mantar türünü şehrimizde üretip bölgemize, ülkemize ve dünyaya pazarlamak için gerekli çalışmalara başladık. Erenler’de bin 500 m2 alan üzerine kurulu mantar üretim tesisini istiridye mantarı üretim tesisi olarak yeniledik ve üretime başladık. 3 aileyi ana arı üretimiyle, 5 aileyi suni oğul üretimiyle, 6 aileyi arı sütü üretimiyle,  4 kişiyi arı zehri üretimiyle, 10 kişiyi de polen-propolis üretimiyle görevlendirdik ve tüm bu alanlarda üretimlerimize hız verdik. Projenin ikinci etabında arıların bal üretimi için ihtiyaç duyduğu aromaları ve polenleri karşılamak adına 54 Katılımcılı Arıcılık Projemizi şehrimize kazandırdığımız yeni yaşam merkezimiz Sakarya Botanik Cennet Vadisini projemizle entegre ettik. Üretimini yapacağımız bu ürünlerle şehrimiz ekonomisine değer katacağız” diye konuştu.

Karaman Güneş Enerjisi Projesi

Karaman’da hayata geçirilen güneş enerji santraliyle Sakarya’nın tükettiği enerjiyi üretmeyi planladıklarını anlatan Başkan Yüce,  “GES ile tükettiğimiz enerjiyi üretmeyi amaçlıyoruz. Şehrimizin en büyük kurulu gücüne sahip Güneş Enerji Santrali olacak proje ile Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresinin Arıtma Tesisleri, Terfi Merkezleri ve Göl Tesislerinde kullanılan elektrik enerjisini üreteceğiz. Karaman Atık su Arıtma Tesisi yanına yaklaşık 55 bin metrekarelik alana, kurulu gücü 5 MW olan 13 bin adet güneş paneli yerleştireceğiz. Güneş Panellerinin alım ihale gerçekleştirilmiş ve imalatına başlanılmıştır. Proje hayata geçtiğinde yıllık 8 GWh elektrik üretmesi hedeflenmektedir. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerji üretimi sağlanmış olacaktır. Tamamı öz kaynak ile karşılanacak olan 32 milyon lira değerindeki projemizin inşaat çalışmaları başlamış olup, inşallah 2021 yılında tamamlanacaktır.” dedi.

“Sakarya’yı marka şehir yapmayı hedefliyoruz”

Başkan Yüce, Sakarya’yı kültürünü, ekonomisini ve çehresini değiştirecek projeler üreterek marka şehir yapmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Malumunuz sakarya büyükşehir belediyesi olarak 27 ayda hemşerilerimizin hayatını kolaylaştıracak pek çok projeyi ve uygulamayı hayata geçirdik. Bu 26 aylık süreç içerisinde neredeyse 15 aydır  Kovid-19 salgınıyla mücadele ediyoruz. Salgın mücadele noktasında çok şükür ki hızlı bir organizasyonla hemşerilerimizin en elzem olan tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Destek paketlerimizi hayata geçirdik. Sakarya’mızın ekonomisini, kültürünü ve çehresini değiştirecek projeler üretmeye ve şehrimizi her alanda ileriye taşıyacak işler yapmaya gayret edeceğiz. Hedefimiz yeşili, doğası, bitki örtüsü, toprak yapısı ve tüm güzellikleriyle dünyanın nadir şehirlerinden olan Sakaryamızı marka şehir yapmaktır” diye konuştu.

“18 yeni proje Sakarya’ya hayırlı olsun”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 18 projenin detaylarını açıklayan Başkan Ekrem Yüce, “Malumunuz epey hareketli bir ay geçiriyoruz. Temmuz ayının hemen başında Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ı şehirlerin şehri Sakarya’mızda ağırladık. Cumhurbaşkanımız müthiş bir açılış töreniyle tam 2 milyar 600 milyon lira yatırıma tekabül eden 157 projenin açılışını gerçekleştirdiler. Bu projelerden 18’ini sakarya büyükşehir belediyesi olarak hayata geçirmiş olmaktan yaşadığımız gururu ve mutluluğu sizlerle paylaşmak isterim. sakarya büyükşehir belediyesi olarak 27 aylık süreçte bu 18 proje ile toplamda 1 milyar 220 milyonluk yatırımı şehrimize kazandırmış olduk. Projeler şöyle; Karaman Engelsiz Millet Bahçesi,  Geyve Meydanı Projesi ve Sezai Karakoç Kültür Sokağı, Akçay Barajı Alternatif İçme Suyu ve HES, Sakarya Botanik Vadisi 1. Etap, Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi 1. Etap, Akyazı Atık Su Arıtma Tesisi 1. Kısım , 868 bin ton Asfaltlama Çalışması ve 700 kilometre Yol Projeleri, Kentsel Tasarım ve Cadde Yenileme Projesi, Arifiye Duble Yol Projesi, Bağlar Caddesi Duble Yol Projesi, Yazlık Köprü Geçişli Duble Yol Projesi, Kumköy ve Kovan Caddeleri Bölünmüş Yol Projesi, Hendek İtfaiye Hizmet Binası, Laboratuvar Hizmet Binası, Keremali HES, Karasu İçme Suyu Projesi, Kemaliye-  Kışlaçay - Boğazköy İçme Suyu Projesi, Bağlar - Süleymanbey-Köprübaşı Kanalizasyon Projesi tamamlanıp hizmete açıldı. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç