27 Nisan 2024|Cumartesi,19:46:10
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 27.04.2024
DOLAR
32,4375 0,15
EURO
34,7411 0,66
ALTIN
2.439,70 0,14
BİTCOİN
$62.922 1,15
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
28 Ekim 2023 - 13:38
28 Ekim 2023 - 13:384 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

40 dönümü 1 saatte sulayıp gübreliyor

Karapürçekli fındık üreticisi Kadir Tike, 40 dönümlük bahçesine devlet desteğiyle kurduğu toprak altı otomatik sulama ve gübreleme sistemiyle verimini artırdı.

40 dönümü 1 saatte sulayıp gübreliyor
Yön Bul Akademi


Haber: Mine Yıldırım

40 dönüm bahçeyi bir saatte sulayıp gübreleyen Tike, hem zamandan tasarruf etti, hemde bahçesinden aldığı fındığın miktarını katladı. 

Koronavirüs (Kovid) sürecinde İstanbul’dan ailesiyle birlikte Küçükkarapüçek Mahallesi’ne yerleşen Tike, 40 dönümlük bahçede fındık üretimine de başladı.

Kadir Tike, bahçesinden daha fazla verim almak için araştırmalar yaptığını söyledi. 

Araştırmaları sonucunda hem sulamayı hem gübreyi toprak altından vermeyi karar verdiğini anlatan Tike, "Bununla ilgili devletimiz hem yüzde 50 hibe ya da faizin tamamını sıfır olarak veriyordu. Ziraat Bankası'ndan tamamına sıfır faizle senede bir kez ödemeli hakkımı kullandım. Gübre vereceğimiz toprak analizlerimizi yaptık. toprak altı sulama ve gübreleme sistemini kurduk.  Reçetimizde ne zaman hangi gübreyi vereceğimizi karıştırıcımızın içerisine koyuyoruz, yerin altında ocaklar gübre ile buluşuyor. İlk aldığımız zamanlar kilo bazında 100-120 kilo civarında alıyorduk. Bu sene bunu 250-270 kiloya kadar çıkardık ama bundan sonraki seneler 500-600 kilo civarında fındık almayı düşünüyoruz." dedi. 

40 DÖNÜMÜ 1 SAATTE SULAYIP GÜBRELİYOR

40 dönüm tarlayı bir saatte sulayıp gübresini verdiğini ifade eden Tike, şunları kaydetti, "Çok rahat yani hazırlaması, gübreyi vermesi hiç yorulmuyorum Burada gelip çayımı demliyorum. 40 dönüm tarlayı aşağı yukarı bir saatte tamamının gübresini verip çıkıyorum. Akşamları otomatik sistem 10'da başlıyor, tarlamız 3 parça 2'şer buçuk saatlik sulamalarla kendi kendine bitiriyor. Çok rahatlık, su alan fındıklıkla su almayan fındıklık arasında gerçekten gözle görülür şekilde çok büyük fark var. Fındığın gelişimi, sürgünü, yaprakların rengi olsun, geç kaldığım için kendime kızıyorum açıkçası keşke biraz daha önce yaptırsaydım."

Firma sahibi Ziraat Mühendisi Ali Han Hikmet Bayram ise yüzey altı ve basınçlı sulama sistemlerinde çiftçiye sıfır faizli kredi desteği ya da yüzde 50 hibe desteği şeklinde doğrudan destekler olduğunu belirtti. 

Türkiye'de fındığın dekar verim ortalamasının 90 kilo olduğunu belirten Ali Han Hikmet Bayram, doğru usuller ile yapılan sulama ve gübreleme ile verim artışının ciddi ölçüde arttığına dikkat çekti. 

Doğru sulamanın önemine işaret eden Bayram, "Şuanda damla sulama sistemi kurulan ve yüzey altı damla sulama sistemi sulunan ve gübrelenen bahçelerdeki ortalama verim yaklaşık 400 kilo civarında. Üretici bu verime toprak yapısı ve arazi çeşitliliğiyle bağlı olarak iki yada üç yıl içerisinde çıkıyor. Dolayısıyla ikinci yıl içerisinde yapmış olduğu bu yatırım maliyetini çok rahat bir şekilde alabilir. 2 yada 3 yıl içerisinde yatırım kendini karlı hale getirir."

DEKARDA 700 KİLO FINDIK

Geçen yıl Samsun'da bir üreticinin dekardan 700 kilogram fındık hasat ettiğine vurgu yapan Bayram, sözlerine şöyle devam etti, "Bütün bunlar damla sulama sistemiyle birlikte tabiki fındıkta yapılması gereken çiftçilik faaliyeleri ile doğrudan orantılıdır. Yüzey altı damla sulama sistemi yaklaşık 7 yıl önce başladı ülkemizde. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon'dan Sakarya Kocaeli arasındaki olan bütün illerde dahil şuana kadar ortalama 15.000 dekar alanda kurulmakta, kuruldu ve çalışmakta. Üreticiler bu nokta da verim ve kalite artışınından memnunlar. Bitkinin ihtiyacını uzman Ziraat Mühendisleriyle beraber değerlendirip, ihtiyacını şekillendirip ona göre bahçesine yatırım yapmasını tavsiye ederim."

İlçe Ziraat Odası Başkanı Zekeriya Yıldırım, ilçede dekar başına 150 kilogram olan fındık verimini 500 kiloya kadar çıkarmak istediklerini belirtti.

 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç