30 Nisan 2024|Salı,09:51:22
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.04.2024
DOLAR
32,3909 0,09
EURO
34,6837 0,34
ALTIN
2.421,69 0,55
BİTCOİN
$63.360 1,76
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
09 Mart 2022 - 12:48
09 Mart 2022 - 12:483 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Ekrem Yüce'nin tarımdaki Milli hamleleri ithalatı azaltacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Erken Yüce, göreve başlamasıyla yerli ve Milli tarım adımları atarak çiftçileri de üretime teşvik eden projeler üretiyor. Yüce'nin tarım alanındaki hamleleri gıda krizinin yaşandığı bu günlerde ne kadar doğru yolda olduğunu ortaya koydu.

Ekrem Yüce'nin tarımdaki Milli hamleleri ithalatı azaltacak
Yön Bul Akademi


Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle Türkiye'nin ayçiçek yağı ithalatı sekteye uğrarken bu durum fiyatları artırdı. Akıllara Sakarya Büyükşehir Belediyesi ülkenin dışa bağımlılığını azaltacak Yağlık Ayçiçeği ve Ata Tohumu projesini getirdi.
 
Türkiye'de bitkisel yağ sektörü hacmi 9 milyar dolar ile Türkiye'nin ithalatı içinde ilk 10'da yer alıyor.

ÖNCE PANDEMİ SONRA UKRAYNA İŞGALİ

Türkiye ham madde bakımından yüzde 75 dışa bağımlı durumda. Yıllık 2,5-3 milyon tonluk yağlı tohum ihtiyacının 1,7 milyon tonu ülkemizde üretilebiliyor. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere, Karadeniz havzasından yoğunlukla ayçiçeği ve ham yağ ithal ediyoruz.

Pandemi sürecinde ayçiçek yağının fiyatı yükselirken Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte ayçiçek yağı ithalatı sekteye uğradı. Bu durum ayçiçek yağı fiyatlarında ani yükselişe neden olurken yağda kriz olacağı söylentileri marketlerde istenmeyen görüntüler oluşmasına yol açtı.

Ayçiçek yağında dünyada önemli üretici konumda olan Ukrayna'nın işgal dolayısıyla bu yıl üretim yapamayacak olması pek çok ülkeyi kara kara düşündürüyor.

Bu durum Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ayçiçek yağında dışa bağımlılığı azaltacak hamleleri akıllara gelirdi. Göreve geldiği günden bugüne tarımda yerli milli projeleri bir bir hayata geçiren ekrem yüce son olarak Ayçiçek adımı atmıştı.

SİYASETEN ELEŞTİRİLMİŞTİ, HAKLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Jeotermal seracılık, süs bitkiciliği üretimi, botanik vadisi, bal ve süt üretimi, manda üretimi konusunda önemli çalışmalara imza atan Başkan Yüce, muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Ancak gıda krizinin baş gösterdiği bugünlerde Yüce'nin tarım alanında attığı bu adımların ne kadar doğru olduğunu ortaya çıktı.

SAKARYA AYÇİÇEĞİ TOHUMU ÜRETECEK

Son olarak Büyükşehir Belediyesi Yağlık Ayçiçeği ve Ata Tohumu projeleri için tarım İl Müdürlüğü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile iş birliği protokolü imzaladı.

Bu kapsamda Sakarya'da yağlık ayçiçeği tohumu üretilecek. Tüm çiftçiler bu konuda desteklenecek.  Üretimle ithalat düşürülecek.

Yağlık ayçiçeği tohumu üretimi için Sakarya’nın çok elverişli bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Başkan ekrem yüce, “Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi, tüketimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapatılmaktadır. Türkiye’deki ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 73’ü Trakya-Marmara’da bulunmaktadır. Sakarya’mız da ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajı fırsata çevirmek adına Sakarya’da 25 bin dekar olan yağlık ayçiçeği üretim alanını 30 bin dekara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç