02 Mayıs 2024|Perşembe,17:55:52
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 02.05.2024
DOLAR
32,3606 0,37
EURO
34,6596 0,42
ALTIN
2.393,25 1,22
BİTCOİN
$59.030 2,84
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
14 Haziran 2023 - 09:29
14 Haziran 2023 - 09:293 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Uzmanından kurbanlık seçimi

Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere yönelik hatırlatmada bulundu.

Uzmanından kurbanlık seçimi
Yön Bul Akademi


Veteriner hekim Mustafa Yıldız, kurbanlık hayvan seçiminde sağlık ve dini yönden dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu söyledi.

Serbest veteriner hekimlerin görev aldığı ya da denetimi altında bulunan yerlerden hayvan seçilmesinin sağlık açısından önemli olduğuna vurgu yapan Yıldız; "

kurban-bayrami">kurban bayramında büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekli. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. kurbanlık hayvan seçiminde serbest veteriner hekimlerden destek alınabilir. Öncelikle kurban edilecek hayvan tamamıyla sağlıklı olmalıdır. kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemli. Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan bu özellikleri taşıması kurban edilmesine engel değil. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez" diye konuştu.

kurbanlik-secimi">kurbanlık seçiminde gebe hayvanın tercih edilmemesi gerektiğini anlatan Yıldız, “kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Peygamber efendimizin sünneti ile tespit edilmiştir. Buna göre, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır. Bunun yanında deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması halinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Son olarak dişi hayvanların gebelik yönünden veteriner hekimler tarafından muayene edilip gebelik durumuna bakılarak karar verilmelidir. Hayvancılığın geleceği için, kurbanda gebe hayvanları tercih etmeyelim. Ülke hayvancılığının gelişip büyümesi için dişi hayvanlara ülkemizin ihtiyacı var” ifadesini kullandı. 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç