26 Nisan 2024|Cuma,01:24:11
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 26.04.2024
DOLAR
32,5258 0,12
EURO
34,9344 0,11
ALTIN
2.439,87 0,15
BİTCOİN
$64.658 0,82
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
25 Temmuz 2022 - 17:08
25 Temmuz 2022 - 17:0811 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
11 dakika da okunur
0 yorum

SATSO basınla buluştu

SATSO Başkanı Akgün Altuğ; "Bizim önceliğimiz meslek liseleri. Meslek liselerini bitirmiş öğrencilerin üniversiteye gitmemesini istiyoruz. Çok fazla üniversite var. Üniversiteden çıkan çocuklar 4 sene kaybediyor. Türkiye’de bir üniversite enflasyonu var. Çalıştıracak insan bulamıyorsunuz. Gün gelecek sıhhi tesisatçı, gün gelecek fayansçı, gün gelecek tarımda çalışan insan bulamayacağız" dedi.

SATSO basınla buluştu
Yön Bul Akademi


satso, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı’nın yıldönümünde şehirde görev yapan tüm ulusal ve yerel basın yayın kuruluşu mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Altuğ kahvaltıda önemli açıklamalarda bulundu. 

Sakarya’da çok ciddi bir sektör haline gelen süs bitkisi için doku kültürü laboratuvarı yaptıklarını ifade eden Altuğ; "Hendek 2. OSB’de. Tamamen faaliyete geçmiş durumda. Önümüzdeki günlerde de bir lansman düzenleyip bütün süs bitkiciliği üreticilerini paydaşlarını davet edeceğiz. Onlara ne gibi avantaj sağlayabileceğimizi kendilerine anlatacağız. Şu anda 21 kişi çalışıyor, önümüzdeki ay itibariyle 54 kişi olacak.  Çalışanlarımızın yüzde 90’ı kadın. Kadın istihdamı konusunda örnek bir işyeri'' dedi.

Altuğ ''İhtisas sanayi bölgesi çalışmamız var. Geyve ve Pamukova ilçelerimizde olacak. Hem Büyükşehir Belediyesi, hem Pamukova Belediyesi, hem Geyve Belediyesi hem Sayın Valimiz bu konuda mutabıkız.  Orada Türkiye'de bir ilki yapmak istiyoruz. Tamamen bitkisel üretim yapan bir Organize Sanayi Bölgesi söz konusu. Geçen hafta rektörümüz başladı. Rektörümüzle ilk görüşmemizde de bu güzel organize sanayi bölgesi içine tarım teknokenti kurmayı planladık.  İki üniversitenin de içinde olacak bir Teknokent projemiz var. satso akademi adı altında dijital bir platform var. Tüm eğitimleri bu platformda veriyoruz. Üyelerimizi çok rahat yönlendiriyoruz. Kobi geliştirme merkezi çalışmalarımız devam ediyor'' dedi. 

Altuğ, “Yeni bir bilgi sistemi kuruyoruz. Daha iyi hizmet verebilmek ve gelen taleplere anında cevap verebilmek için üye davranış biçimi ve özelliklerine göre hizmetlerimizi çeşitlendirmek amacıyla böyle bir sistem kuruyoruz ve sistemi yeniliyoruz. Planladığımız OSB bölgeleri var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Buradan müjdeyi vermiş olayım. Ferizli Metal ve İhtisas Sanayi Bölgesi'nin mahkeme süresi bitti. Çalışmalar başladı. Diğer çalışmalar da devam ediyor. Ülkemizin durumunu biliyorum. Tek çıkışımız tükettiğimizden fazlasını üretmek'' dedi. 

satso SEÇİMLERİ

satso seçimleri hakkında da bilgiler veren başkan Altuğ ''Seçimler bir erteleme olmazsa 1 Ekim 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2 yılı geçmiş üyeler seçme ve seçilme hakkına sahipler. Önce komite üyeleri seçilerek meclis seçilecek. Meclisten sonra da meclis başkanı ve divan seçilecek'' dedi.

EN BÜYÜK İHTİYAÇ KOBİLERE YÖNELİK İŞ YERİ

Altuğ, "Şehirde en büyük ihtiyaç kobilere yönelik iş yerleri. Küçük sanayi siteleri artık şehrin içinde kalıyor. Bunların şehrin dışına alınması ve yenilenmesi lazım. Yeni küçük sanayi bölgelerine ihtiyacımız var. Biz hem eski hem yeni OSB‘lerde bu tür küçük sanayi bölgeleri yapıyoruz.  Diğer problemi de nitelikli personel. Sanayiciler ve üreticiler nitelikli personel sayısı bulmakta çok zorlanıyor. Bir taraftan da tarım şehriyiz, fındık vs. Çalışan bulmakta çok zorlanıyoruz. Bir projemiz var, özellikle kadın girişimcilerimiz için bir proje. Kadın girişimcilerin hazırladığı bir proje var 5 bin kadını ekonomiye katmayı düşünüyoruz. Kadın girişimcilerimiz muhtarları dolaşıyor.  Özellikle merkezdeki muhtarları. Aynı zamanda bir ekibimizde büyük firmalara ihtiyaç bildirmek anlamında sadece fiziki anlamda bayanların tuvalet ve soyunma odalarını yapabilirlerse firmalar eğitimlerini de biz üstlenmek üzere bu kadınlarımızı ekonomiye katmayı planlıyoruz” dedi.

ÖNCELİK MESLEK LİSELERİ

Üniversiteler ile ilgili de konuşan başkan Altuğ, “Üniversitelerimizin durumu malum. Bizim önceliğimiz meslek liseleri. Meslek liselerini bitirmiş öğrencilerin üniversiteye gitmemesini istiyoruz. Çok fazla üniversite var. Üniversiteden çıkan çocuklar 4 sene kaybediyor. Üniversitelerin bence çok çok akıllı üstün zekalı çocukların gidebileceği yerler olmalı. Türkiye’de bir üniversite enflasyonu var. Ve ben ona şahsen karşıyım. Çalıştıracak insan bulamıyorsunuz. Gün gelecek sıhhi tesisatçı, gün gelecek fayansçı, gün gelecek tarımda çalışan insan bulamayacağız. Bu sıkıntı her geçen gün büyüyor. Bizim meslek liselerimize çok çok önlem vermemiz lazım. İki tane himayemizde olan meslek lisesi var. Bir tanesi motorlu araçlar lisesi satso diğeri bilişim meslek lisesi. Önümüzdeki günlerde ben bütün meslek liselerini himayemize almaya çalışacağız, seçimi kazanırsak. Örneğin bizim motorlu araçlar meslek lisesinde 90 öğrenci alıyoruz. Ve 90’ına birden ben iş buluyorum. Ve şuan en iyi meslek lisesi. Pırıl pırıl çok kaliteli çocuklar yetiştiriyoruz. Diğer meslek liselerine de inşallah el atacağız. Bu anlamda bir çalışmamız olacak” sözlerine yer verdi. 

DIŞARIDAN ÇOK FARKLI GÖRÜLÜYOR
Ankara’da Sakarya lobisi sorusu üzerine de Başkan Altuğ, “Sakarya içeriden farklı görüyoruz. Dışarıdan çok farklı görülüyor. Birçok şehri ziyaret ediyorum Sakarya Ticaret Odası Başkanıyım deyince Sakarya çok büyük bir şehir, üretimi büyük bir şehir şeklinde görüşler alıyorum. Dışarıdan gerçekten farklı görünüyor. Sakarya lobisinin çok güçlü olduğunu biliyorum ve bu güçlü lobiyi de her anlamda kullanıyoruz” sözlerine yer verdi. 

İŞ BULMADA CİDDİ SIKINTI VAR 
Başkan Altuğ, işe alınacak elemanlara öncelikle ne mezunu olduğu ve işe alınacak elemanların asgari ücretle çalıştırılmak istendiğini ve bu yüzden çoğu işverenin eleman bulamadığı yönündeki görüşler ile ilgili de, “Üniversite mezunlarının iş bulmasında ciddi sıkıntı var; çünkü çok fazla üniversite mezunu var ve iyi eğitim almadan mezun oluyorlar. Mezunlar tekrar çalıştıkları yerde eğitimden geçiyorlar. Birazcık işi öğrenince hemen başka tarafa transfer olma peşindeler. Benim derdim üniversite mezunlarıyla değil benim derdim meslek lisesi mezunları ile. Eli anahtar tutabilecek kıvamda olan insanlarla. Bizim de amacımız, personelimize eli anahtar tutacak kıvamda eğitim verebilmekte. İşte bunun içinde satso olarak eğitim merkezi çalışması yapıyoruz ama bir fon bulmaya çalışıyoruz. Gerekirse sanayi bakanlığından ve diğer Avrupa birliği fonlarından. Bununla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi. 

15 İL ARASINDAN SEÇİLEMEDİK
Başkan Altuğ ayrıca, “Türkiye’de bir model fabrika olayı var. Bu model fabrika için biz başvurduk fakat; 15 şehrin içinde maalesef Sakarya alınmamış .Bunu da anlayamadım. Üretimi bizim kadar olmayan hatta birçok şehirde üretim. Ama 15 il arasına seçilemedik. Anlamıyorum bizden daha düşük üretimli iller alınmış biz alınmadık. Biz olmasak da bakanlıktan söz alıyoruz, destek için. Fon için. Bu eğitim merkezini kurabilmek için. Bir diğer projemizde bizim 2. OSB içindeki okulun gün içindeki eğitim saatlerini sabah 9 akşam 4’ten alıp,  sabah 9 akşam 2’ye çekebilirsek 2 ve 7 arasında orayı alıp makine, metal, otomotiv ve tekstil kurumlarında hizmet verebilecek bir eğitim merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu anlamda hem Milli Eğitim Bakanlığı ile hem kendi içimizde çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

ASGARİ ÜCRET AZ BİR BEDEL DEĞİL
Başkan Akgün Altuğ, “Asgari ücret konusunda özellikle şehirdeki birçok büyük işletme asgari ücret üzerinde ücret veriyor diye biliyorum ben de kendi işyerinde de asgari ücretin çok üzerinde ücret ödüyorum. Ama özellikle kobi vasfındaki firmaların asgari ücretle başlatıyor olabilirler. Asgari ücret de az bir bedel değil. Sayın Cumhurbaşkanımız yıl sona ermeden üçüncü iyileştirmeden de bahsediyor üstelik” ifadelerine yer verdi. 

ASLA SİYASET DÜŞÜNMÜYORUM
'Türkiye ekonomisinin iyiye gittiği söyleniyor ve ileride herhangi bir seçim döneminde milletvekili adaylığı gelirse bu konuda düşünceniz ne olur' sorusu üzerine Başkan Altuğ, “Ben asla ve asla siyaset yapmayı düşünmüyorum. Türkiye ekonomisi maalesef hiç iyiye gitmiyor. Fakat iyiye gidebilir. Türkiye’nin üretime yatırım yapması lazım. Tükettiğinden çok daha fazlasını üretmesi lazım. Üretirken de teknoloji ARGE’yi mutlaka göz önünde bulundurması lazım. İşsizliğin de çaresi üretmektedir. İnşallah bir takım yeni ekonomik kararlarla istikrarsızlık sona erer ve ülke ekonomik anlamda gelişmeye devam eder ve başlar” dedi.

HERKESE EŞİT MESAFEDEYİM 
'Seçimlerle ilgili olarak herkese eşit mesafede devam edecek misiniz?' sorusuna karşılık Başkan Altuğ şu ifadelere yer verdi, “Tabi ki 34 meslek odasına üyeliği 2 sene olmuş olan herkes satso’da seçilmeyi deneyebilir. Ben bütün arkadaşlarıma eşit mesafedeyim. satso başkanı olarak herkes birbirine eşittir. Hali hazırda meclisde olan arkadaşlarım veya meclise girmeyen genç arkadaşlarım. Ben hepsine eşit mesafedeyim. Bunu içten söylüyorum. Önyargım asla olamaz. Başımın üstünde yeri var. Bu bizim başarımızdır. Ticaret ve sanayi odası seçimlerine ne kadar çok kişi ne kadar çok grup girmek istiyorsa biz Ticaret sanayi odasını doğru yönetmişiz ki doğru işler yapmışız ki bu kadar çok taliplisi olmuş diye düşünüyorum.  Ve bu beni son derece mutlu ediyor.” 

UCUZ YATIRIMLAR DEĞİL
Başkan Altuğ, raylı sistemler ile ilgili soruya da, “Bu benim alanım değil. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan bir şey. Ama günümüz ekonomik şartları itibari ile artık bu tür yatırımlar ucuz değil. dolayısı ile şehrin ihtiyacı olsa da bu tür yatırımların iyi hesaplanması gerekir. Matematiğe uymayan hiçbir şey gerçekleşmez. Onun için iyi hesap edilmesi lazım." yanıtını verdi.

ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUZ

'Sakarya bölgesine kaç Organize Sanayi Bölgesi kurulabilir?' sorusu üzerine Başkan Altuğ, “Dediğimiz gibi şehrimizin yüzölçümünün yüzde 2 kısmının sanayileşmesi. OSB olarak değerlendirmedik bunu. OSB dışındaki sanayi bölgeleri dahil hepsinin toplamının şehrin yüzölçümünün yüzde 2’sini geçmek istemiyoruz. Halihazırda yüzde 0.8’i biraz aşmış vaziyette. Yani bizim yüzde 1,2’lik daha alanımız var. Şehrin en büyük problemlerinden birinin küçük orta ölçekli işletmelerimiz için ihtiyaç olan küçük sanayi siteleri. Hem şehir içindekilerin dışarıya çıkartılması hem de yenilerinin yapılması gerekiyor. Biz büyükşehir belediye başkanımıza bunu her fırsatta söylüyoruz. Çözümünü arıyoruz. Malum Sakarya hem tarım şehri. Bunları yaparken asla tarım alanlarına zarar vermeden bunu yapmak istediğimizi üstüne basa basa söylüyoruz” dedi.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç