28 Nisan 2024|Pazar,10:36:01
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.04.2024
DOLAR
32,4375 0,15
EURO
34,7411 0,66
ALTIN
2.439,70 0,14
BİTCOİN
$63.966 1,38
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
12 Ekim 2020 - 22:46
12 Ekim 2020 - 22:465 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

Meclis'e sunuldu, 15 yaş sınırı getiriliyor

Meclis'e sunulan teklif ile aylardır konuşulan son çözüme kavuşturuluyor. Teklife göre, kara yollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterları kullanabilme yaşının 15 olacağı ifade edildi.

Meclis'e sunuldu, 15 yaş sınırı getiriliyor
Toprak Turizm


AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis Başkanlığı'na 39 maddelik çevre ajansının kurulmasını öneren yasa tekilifinin sunulduğunu belirtti. Muş, kara yollarında  bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli  scooterları kullanabilme yaşının 15 olacağını söyledi.

Teklife ilişkin bilgi veren Muş, Sıfır Atık Projesi'nin daha önce  başlatıldığını hatırlatarak, projenin yönetilmesi ve geri dönüşüm sistemlerinin  oluşturulabilmesi için Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulacağını belirtti. "Çevre Ajansı hayatın her alanında olan ambalajların tekrar sisteme  dönüştürülmesini organize edecek." diyen Muş, Türkiye'de yaklaşık 9 milyar  plastik, 6,6 milyar cam, 4 milyardan fazla da metal ve alüminyum ambalaj  kullanıldığını ifade etti. Muş, yeni sistemle camdaki dönüşüm oranının yüzde 21'den, plastikte  yüzde 57'den, alüminyumda yüde 67'den yüzde 90'a çıkacağını söyledi. Pil, elektrikli, elektronik ürünlerin, lastiklerin, akümülatörlerin  geri dönüşüm kapsamına alınacağını ve dönüşümü de Çevre Ajansı'nın organize  edeceğini anlatan Muş, ham madde ihtiyacının, emisyon ve yerel yönetimlerin atık  bertaraf oranlarının azalacağını aktardı.
 
Muş, ilk yıl 7 bin 500 kişilik istihdam beklediklerini, 20 yılda 12  bin kişilik bir istihdamın oluşacağını belirterek, "20 yıl içinde Türk  ekonomisine 6 milyar avro civarında bir katkı sağlamasını bekliyoruz. Atık  plastik ithalatının da yüzde 40 oranında bu düzenlemenin getireceği neticelerle  azalmasını beklemekteyiz. 2022'nin ocak ayında sistem çalışmaya başlayacaktır.  Kanun geçtikten sonra bir yıl sistemin kurulumu için çalışılacak." diye konuştu.
 
Çevreyi kirletenlere para cezası
 
Depozito sistemine dahil olmayan satış noktalarına, her metrekare için  100 liralık para cezası geldiğini bildiren Muş, "Yine sıfır atık yönetim  sistemini kurmayanlar veya kurduğunu beyan etmeyenlere de 20 bin lira idari para  cezası gelmiş olacak." bilgisini paylaştı.
 
Muş, benzin, naftalin depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine  ilişkin bakanlıkça belirlenen esas ve kriterlere uymayanlara, terminaller ve  dolum adaları için 60 bin lira, akaryakıt istasyonları için 30 bin lira,  tankerler için 3 bin lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti.
 
Dere yataklarından kum çekilmesiyle alakalı düzenlemeler de  bulunduğunu belirten Muş, idari para cezalarını daha da artırdıklarını söyledi.  Muş, şöyle konuştu: "Kum ve çakıl çıkaranlara 100 bin liradan 300 bin liraya kadar para  cezası verilecek. Faaliyetlerin dere, akarsu üzerindeki sanatsal yapılara zarar  vermesi veya akış rejimini bozması halinde 300 bin, her alınan çakıl veya kumun  metreküpü için 450 lira ceza uygulanacak. Çevrenin kirlenmesiyle alakalı bir  düzenlememiz daha var. Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 1000 lira idari  para cezası gelecektir. Her birimizin daha duyarlı olmasını istiyoruz. Cezalar  kesinlikle uygulancaktır çünkü çevre ve doğa hepimizin. Aynı şekilde kapalı koy  ve sit alanlarında su ürünleri kuranlara da 100 bin lira idari para cezası  gelecektir."
 
Mehmet Muş, araç yağı değişimlerine kısıtlıma getirileceğini, ancak  yetki belgesi bulunanların yağ değişimi yapacaklarını ve bu yağı depolamak  zorunda olacağını belirterek, yetkisiz yağ değişimi yapalara 10 bin lira ceza  verileceğini açıkladı.
 
Elektrikli scooter ve bisiklet kullanım yaşı belirleniyor
 
Bisiklet yolu, elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımlarının  kanun kapsamına alınacağını ifade eden Muş, şöyle devam etti: "Karayolları Genel Müdürlüğüne bisiklet ve elektrikli scooterların  gidebileceği alanların inşası için yetki ve görev verilmekte. Yine kara  yollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve  elektrikli scooterların kullanabilme yaşı 15 olarak belirlenmiş olacak. Yani 15  yaşından küçük olanlar bunları kullanamayacak. Sürücülerin sağa veya sola  dönüşlerde elektrikli bisiklet ve scooterlara geçiş hakkı vermelerini zorunlu  hale getiriyoruz. Ayrı bisiklet yolu veya şeridi varsa elektrikli scooterların  buraları kullanmasını istiyoruz. Motorlu bisikletlerin bu yolları kullanmasına  kısıtlar getiriyoruz. Elektrikli scooterları kullananlar herhangi bir yük  taşımayacaklar, sadece sırt çantası taşıyabilecekler, onun haricinde bir yük  taşımalarını yasaklamış olacağız. Büyükşehir ve ilçe belediyelerine, il özel  idarelerine bisiklet ve elektrikli scooterların yol, şerit, park ve şarj  istasyonlarını yapma görevini bu düzenlemeyle getirmiş olacağız. Büyükşehir  belediyelerinin ulaşım ana planlarında bisikletli ulaşıma yer vermesi ya da  bisikletli ulaşım ana planı hazırlaması gibi zorunluluklar getiriyoruz. İlçe  belediyelerine bölge otoparkı, kapalı ve açık otopark yapma-işletme ve bunlara  ruhsat verme yetkisi getirilmiş olacaktır."

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç