27 Temmuz 2024|Cumartesi,08:47:57
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 27.07.2024
DOLAR
32,9449 0,11
EURO
35,7631 0,26
ALTIN
2.529,53 0,87
BİTCOİN
$67.974 1,42
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaKIYMETİ BİLİNMEYEN BAYRAM GECESİ!5 dakika da okunur
29 Mayıs 2024 - 00:42
29 Mayıs 2024 - 00:424 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

4 Soruda Devre Tatil Sözleşmelerine Yönelik Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk

Sakarya Haber Köşe Yazarı Avukat Begüm Gencer Aytaç "4 Soruda Devre Tatil Sözleşmelerine Yönelik Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk" adlı yazıyı yazdı.

4  Soruda Devre Tatil Sözleşmelerine Yönelik Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk
MARMARA GÖZ


Sevgili Sakarya Haber okurları, sizlere bu 4.yazımla tekrar “Merhaba” diyorum. Bu güzel havalar yaz tatilini planlama telaşına düşürse de bu yıl otellerin pahalılığı insanları devre tatillere yönlendiriyor.Tatil yapma maksadı ile özelliklede deniz kenarındaki ya da kaplıca yanındaki taşınmazlardan belli dönemlerde yararlanma fikri ve böylece tasarruf etme fikri insanlara oldum olası cazip gelmiştir. Hele de son yıllarda otellerin fiyatlarındaki artışlar insanları devre tatillere yöneltmektedir. Tabi bunun yanında dolandırıcılık maksadıyla hareket edenleri de beraberinde getirmiştir. Yıllardır gündemden düşmeyen devre tatil sözleşmeleri davaları bir süredir arabulucular aracılığıyla çözülüyor. Yaşanan bu uyuşmazlıklar sebebiyle tüketicilerin arabuluculukla ilgili bilmesi gerekenleri 4 soruda cevapladım.

1-Devre Tatil sözleşmesi nedir? Hukuki temeli nedir?
Devre tatil sözleşmesi bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkanı veren sözleşmedir. devre tatil sözleşmesi tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun 50.maddesinde uzun süreli tatil sözleşmeleriyle beraber düzenlenmiştir.

2-Devre tatil sözleşmelerinde tüketicinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Devre tatil sözleşmeleri uzun dönemi kapsadığından ve uygulamada etkin pazarlama teknikleri kullanıldığından insanların da tatil alma heyecanı ile bir an evvel imzaladığı deyim yerindeyse oldu bittiye getirmeye müsait olduğundan kanun koyucu sözleşme imzalanmadan önce ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesini düzenlemiştir. Ön bilgilendirme formu sade, anlaşılır bir dilde olmalı en az on iki punto büyüklüğünde hazırlanmalıdır. tüketicinin bu form ile yükümlülük altına girdiği şartları değerlendirme imkanı sağlanması amaçlanmıştır. Bilgilendirme yükümlülüğü satıcıdadır. Ön bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcıya idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

3-Devre tatil sözleşmeleri nasıl düzenlenmelidir? cayma hakkı kaç gündür? cayma hakkı nasıl kullanılmalıdır?
Devre tatil sözleşmelerinde şekil şartı önemlidir. Sözleşme tarihi ve imzası bizzat tüketici tarafından el yazısı ile olmalıdır. Buradaki yazılı şekil şartı geçerlilik koşuludur. Şekil şartına uymaksızın yapılan sözleşmelerde cayma hakkı 1 yıl boyunca kullanılabilir. Satıcı sözleşmeyi uygun bir şekilde hazırlamış ve imzalatmışsa cayma süresi 14 gündür(Devre Tatil ve Uzun süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği 10.madde).
Devre tatil sözleşmelerinde tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun 50/6.maddesi gereği TÜKETİCİ, herhangi bir gerekçe göstermeden, cezai şart ödemeden, 14 gün içerisinde ücretsiz cayma hakkına sahiptir.
Tüketicinin sözleşmeden dönme iradesini yazılı şekilde noterlik aracılığıyla satıcıya yöneltmesi gereklidir.

4-Devre Tatil Sözleşmelerine yönelik uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurmak şart mı?  
Tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk dönemi başladı. Artık yeni düzenleme ile istisnalar hariç tüketici uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale geldi. devre tatil sözleşmelerinde tapunun aynından doğan davalar dışında, devre tatil sözleşmelerinde sözleşmenin geçersizliğinin tespit edilmesi ve ödediği bedelin iadesi talepli açılacak davalarda arabuluculuk dava şartıdır. Aksi takdirde tüketicinin haklı davası usuli eksiklik sebebi ile reddedilecektir.

Arabulucu 
Av. Begüm GENCER AYTAÇ

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç