Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,16:14:47
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3197 0,21
EURO
35,1287 0,02
ALTIN
2.300,92 1,03
BİTCOİN
$70.739 0,73
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
06 Mart 2023 - 13:47
06 Mart 2023 - 13:476 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

YOK MU AFFEDİLMEK İSTEYEN!

Sakarya Haber köşe yazarı Şehabeddin Mahir Tuna, Yok mu affedilmek isteyen konusunu kaleme aldı.

YOK MU AFFEDİLMEK İSTEYEN!
MARMARA GÖZ


Bu gece beraat gecesi

06 Mart 2023 Ocak Pazartesi Gecesini Salı’ya bağlayan bu gece yani Hicri 15 Şaban 1444 gecesi BERAAT GECESİ’dir. 

Ehl-i Sünnet İslam Alimleri, Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Duhan Suresinde geçen “Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik.” ve “Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir.” diye buyrulan ayetlerde gecen “Mübarek Gece” nin “beraat gecesi” olduğunu nakletmişlerdir. 

Peygamberimiz (sav) de bu geceyle ilgili “Şaban ayının yarısı (Berat Gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: 'Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; ifâ vereyim' ” buyurmuştur.

Farklı rivayetlerde de Allah Teâlâ’nın Şaban'ın on beşinci geresi (Berat Gecesi) tecelli edeceğini ve bu gecenin günahlarından samimi bir şekilde pişman olan ve Hz.Allah’tan af dileyip kalan ömründe de kulluğun gereği için çabalayacak olanların affedileceklerini müjdelemiştir.

AYRICA BU GECEDE:

Allah’a şirk koşanlar, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenler, akrabaları ile münasebeti kesenler, gururlu ve kibirliler, ana-babasına asî olanlar ve içki içmeye devam edenlerin bu hallerinden pişman olup vazgeçmedikleri müddetçe affedilmesinin söz konusu olmayacağı da bildirilmiştir. 

KENDİNİ GÜNAHSIZ YA DA AZ GÜNAHKÂR GÖRMEK!

Kulluk iddiasındaki bir insan için en büyük günahlardan biri de kendini günahsız ya da az günahkâr görmektir. Bu nedenle özellikle namaz, oruç ve diğer ibadetlerini yapan insanlara şeytan; hayatını Allah’a isyan içerisinde geçiren diğer insanları göstererek “Bu kadar günahkar varken Allah’ın Cennetine sen girmeyeceksin de kim girecek!” şeklinde vesvese vererek kişiyi şirke sevk eder. Çünkü yapılan iyilik ve ibadetlerin karşılığını verecek olan yalnızca Hz. Allah’tır. Kul yaptığı yarım yamalak eksik noksan iş ve ibadetlerini “tamam” görüp kendi kabul ederek farkında olmadan kendini Allah yerine koyup şirke girmektedir. Bundan dolayı şeytanın bu tuzağına düşmemeye çok dikkat edilmelidir. 

BU GECEDE NELER YAPMALI?

Bu gecenin rahmetinden istifade ederek adeta bu manevi kampanyadan yararlanmak isteyen “uyanık” müslümanlar, gücü ve imkânları nispetinde Allah’ın rızasını kazanacak işler yapmalıdır. Öncelikle herhangi bir zamanda bilerek bilmeyerek Allah’a şirk unsuru taşıyan bir eylemde bulunmuşsa samimi bir dil ve gönülle tövbe edip Allah’tan af dilemeli ve pişmanlığını dile getirmelidir. 

Annesi, babası ve yakın akrabasıyla herhangi bir nedenden dolayı küslük veya kırgınlık yaşayanlar gurur yapmadan imkân varsa Allah rızası için derhal yanlarına gidip gönüllerini ve duasını almalı, kırgınlık ve küslüğü ortadan kaldırmalıdır. Yanlarına gitme imkânı yoksa çağımızın iletişim imkanlarıyla da bu eylem gerçekleşebilir. Yanlarına bu niyetle gelen varsa da aynı şekilde onları affetmeli ve onlar için Cenab-ı Allah’a dua etmelidir.

Yine üzerinde kul hakkı olanlar varsa hak sahiplerini ikna edip helalleşmeli, hak sahipleri yaşamıyorsa evlatlarına giderek pişmanlığını dile getirmeli ve kendilerine pişmanlıklarını dile getirip söz konusu hak bir borç ise borcunu eda ederek helalleşmelidir. Böyle bir imkân yoksa hak sahipleri adına hayır ve hasenatta bulunarak Cenab-ı Allah’a kendisi ve hak sahipleri için tövbe-i istiğfar ve dua etmelidir. 

Büyük günahlardan bir ya da birkaçını alışkanlık haline getiren varsa bu geceyi vazgeçmek adına bir fırsat bilip tövbe etmeli ve Hz. Allah’a pişmanlığını gösterip günahlarından dolayı af dilemelidir.

Yine etrafımızdaki fakirleri, yetimleri, öksüzleri ve ihtiyaç sahiplerini bu gecede unutmamak, Allah rızası için az ya da çok hayır ve hasanetta bulunarak onları sevindirmek, ayrıca evine gelirken kendi ailesini ve çocuklarını da sevindirmek diğer birçok gün ve geceye kıyasla çok daha fazla sevaba ve Allah’ın rızasına vesiledir.

Ayrıca tüm müslümanlar geçen ömürlerinde Cenab-ı Allah’a layıkıyla ibadet ve kulluk yapamadığının pişmanlığı içerisinde Allah’tan af dilemeli ve hiç olmazsa bu geceyi namaz, zikir ve diğer ibadetlerle geçirmeye gayret etmelidir. Gücü ve imkanı olanların yarın oruç tutmaları da beraat gecesini tamamlayan faziletli ibadetlerdendir. 

Son olarak İmam-ı Gazalî gibi bazı İslâm Alimleri bu gecede Allah Rızası için her rekatta 1 Fatih ve 10 İhlas okunup iki rekatta bir selam verilerek yüz rekat olarak kılınacak nafile bir namazın önümüzdeki 1 yıl içerisinde meydana gelecek bir çok işin daha hayırlı olmasına vesile olacağını nakletmiştir. Tespih namazı gibi nafile namazların tacı ve tüm vücudun tövbe-i istiğfarı olan namaz da mübarek gün ve gecelerin en önemli ibadetlerindendir. 

Gecemiz Mübarek Olsun! Cenab-ı Allah Cümlemizi ve Cümle İslâm Alemini iki dünyada da Beraatını alanlardan eylesin!


Bir Sonraki Yazımızda Görüşebilmek Ümidiyle…


Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç