27 Nisan 2024|Cumartesi,19:00:33
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 27.04.2024
DOLAR
32,4375 0,15
EURO
34,7411 0,66
ALTIN
2.439,70 0,14
BİTCOİN
$62.907 0,96
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
fullWidthAds5
07 Şubat 2024 - 14:41
07 Şubat 2024 - 14:413 dakikalık okuma 0 yorum
  • PAYLAŞ
3 dakikalık okuma
0 yorum

2319 KEZ OKUNDU

MAGNEZYUMUN ÖNEMİ

MAGNEZYUMUN ÖNEMİ

Magnezyum, metabolizmamızda 300’den fazla reaksiyonda çok önemli yeri olan, insan sağlığı için eksikliğinin tehlikeli olduğu en hayati minerallerden biridir. Kalp-damar, kan basıncı, kan şekeri, kas ve sinir fonksiyonları, böbrekler, salgı bezleri, sindirim sistemi, beyin, sinir hücreleri,  bağışıklık sistemi, iskelet sağlığı, stres düzeyi, uyku kalitesi magnezyum ile yakından ilgilidir. En önemli görevlerinden biri de vücudumuzun enerji kaynağı olan ATP’nin düzgün çalışması için gerekli olmasıdır.  Dolayısıyla eksikliğinde vücudumuzdaki birçok sistem aksamaya başlar.

Vücudumuzda magnezyum değeri elbette belirli bir ölçüde olmalıdır. Ancak magnezyum değeri sadece kan tahlili ile net sonuç verememektedir. Çünkü kandaki magnezyum seviyesi azaldıkça kemiklerden ve kaslardan kana magnezyum çekilir ve böylece dengede tutulur. Bu sebeple eksikliğini anlamanın en iyi yolu tahlil sonucu ile birlikte belirtilerin farkında olup vücudu gözlemlemektir.

Magnezyum yetersizliğinde diyabet, insülin direnci, yüksek tansiyon, fibromiyalji, migren, endişe, depresyon, kas krampları, uyuşma, halsizlik, uykusuzluk, büyümede gerileme, ritim bozukluğu, sinirlilik görülebilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre insan vücudunun günde 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı vardır. Sağlıklı biri için magnezyumun kaynağı magnezyum içeren besinlerdir. Ancak ne yazık ki günümüzde besinler daha fazla işlenmektedir ve topraktaki magnezyum seviyesi eskiye oranla oldukça düşüktür. Kullanılan gübrelerin içeriği ve asit yağmurları toprağın ve dolayısıyla bitkilerin magnezyum içeriğini azaltabilmektedir. Yine de bununla beraber magnezyum vücut tarafından en çok emilimi sağlanan minerallerdendir.
Yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kabak çekirdeği, bitter çikolata, susam, ceviz, badem, muz, sert sular ve maden suları zengin magnezyum kaynaklarındandır.

Bazı durumlarda, bir uzman kontrolünde gerekli magnezyum formlarından yararlanılabilir.
Magnezyum eksikliğinde yararlanılabilecek magnezyum formları nelerdir?
Magnezyum Sitrat:  Genel kullanım için uygundur. Emilimi iyidir. Krampları giderir, kabızlığa iyi gelir. İshal yan etkisi olabilir.
Magnezyum Malat: Emilimi çok iyidir. Magnezyum seviyesini hızlıca yükseltir.  Kas fonksiyonları için tercih edilebilir.
Magnezyum Glisinat: Emilimi iyidir. Kas ve hafıza ile ilgili problemlerde kullanılabilir.
Magnezyum Taurat: Kardiyovasküler sistem ve beyin fonksiyonları için önerilen formdur. Kalp-damar hastalıklarında, ritim bozukluklarında tavsiye edilir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, sonraki yazımızda tekrar görüşmek ümidiyle, sağlıklı günler dilerim.
Diyetisyen Nurseda AYTAÇ
Instagram: @dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç