20 Nisan 2024|Cumartesi,16:09:41
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 20.04.2024
DOLAR
32,5004 0,08
EURO
34,6901 0,12
ALTIN
2.496,45 0,48
BİTCOİN
$63.996 1,41
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
fullWidthAds5
01 Kasım 2022 - 13:46
01 Kasım 2022 - 13:464 dakikalık okuma 0 yorum
  • PAYLAŞ
4 dakikalık okuma
0 yorum

909 KEZ OKUNDU

TÜRK KIZILAYI

TÜRK KIZILAYI

Ulusal ve uluslararası ilkeleriyle insanların yardımına koşan iyilik hareketi, Kızılay; Osmanlı yaralı askerlerine yardım için 11 Haziran 1868 yılında kuruldu, bu günlere geldi.

Kızılay, Türk Kızılay Derneği, Türk Kızılay olarak da bilinir. Eski adı Hilal-i Ahmer Cemiyetidir. 1947’de Kızılay adını Atatürk vermiştir. Ulusalarası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin temel ilkeleri olan “insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” çerçevesinde çalışan bir yardım kuruluşudur. 

Yıllardır ayrım gözetmeksizin, dünyanın dört bir yanında savaş, sel, deprem gibi afetlerde mağdur, yaralı, hasta ve ihtiyaçlılara koşuyor. 

İnsanların ıstıraplarını imkanlar ölçüsünde dindiriyor, hayatın ve sağlığın korunması, insan onuruna saygı duyulması için çaba sarf ediyor, barışı destekliyor. Kızılay; insanlık için çalışıyor.

Milliyet, ırk, dini inanç, sınıf ve siyasi düşünce farkı gözetmeksizin acıları hızlı ve acil ihtiyaçlara öncelik vererek dindiriyor. Kızılay; Ayrım gözetmemek ilkesini önemsiyor.

Türk Kızılayın kurucuları, Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Dr. Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’dır. 

Türk Kızılayı’nın kurucularından ve ilk başkanlarındandır olan Dr. Kırımlı Aziz Bey, Uluslararası haç ambleminin ülkemize uymadığını, çünkü Hristiyanlığı çağrıştırdığından Müslümanlar arasında itici rol oynadığını ifade ederek bu konuda mücadele etti. Şimdiki Türk Kızılayı’nın hilal amblemini beynelmilel çevrelere benimseten Dr. Aziz Bey olmuştur.

AKYAZI DA KIZILAY
Eski dönemi ve yönetimi bilmiyorum. Geçmiş arşivleri, kaynakları ve basın kitlerini tarattığımda çok aktif olmadıklarını gözlemledim. Kızılay binasının kullanılmaz hale gelmişken şuan ki mevcut başkan Mustafa Birincioğlu öncülüğünde her ince ayrıntısına kadar düşünüp yenilenmiştir. Akyazı halkı ve dışarıdan gelen öğrenciler için büyük bir değerdir.

Akyazı Kızılay, 2021 yılı Şube Performans Değerlendirmeleri sonucunda özverili çalışmaları ve gayretleriyle 306 Kızılay temsilciliği arasında “En çok Kurban Bağışı Alan Temsilcilik Kategorisi’nde” başarı göstermiştir. 

Kan bağışı, erzak, kurban bağışı, eğitim gibi bir çok faaliyet alanında dereceye giren Akyazı Kızılay, ilçemiz için gururdur. Hafta da iki gün Çarşamba ve Cuma günleri Kan bağışı ekipleri gelerek Akyazı Gazi Süleyman Paşa Camii önünde kan bağışı toplamaktadır. Akyazılı hemşerilerimizin yaptığı bağışlarla ilçeler arasında lider ilçe konuma gelmiş, iller arasında da ilk sıralarda yer edinmiştir.

Kızılay Başkanı Mustafa Birincioğlu’nun sadece Akyazı veya Sakarya ile sınırlı kalmayıp farklı illerde ihtiyaç sahiplerine de el uzattığına bizzat şahidim. 27 Eylül 2021 tarihin de Mardin de arkadaşımın yeğeni için acil kana ihtiyaç vardı. Hemen hastanın tüm bilgilerini benden isteyip genel merkez ile iletişime geçmişti. Geçen günlerde yaptığımız basın toplantısında da herkes bunun gibi örnekleri dile getirdi. 

Akyazı Kızılay’ın  başarısı takdire şayan. İlçemizde iyiliğin yayılmasında katkısı olan Kızılay Başkanı Mustafa Birincioğlu’na, Kadın Kızılay Başkanı Sevinç Özer ve ekibine, Genç Kızılay gönüllerine, bağış yapan tüm hemşerilerimize teşekkür ederim. İyi ki varsınız.. 

154 yıldır Ülke’mizin ve  Dünya’nın her coğrafyasında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan, muhtaç insanların umudu olan Türk Kızılay’nın fedakar çalışanları ve gönüllerinin Kızılay Haftasını kutluyorum. 

Günün Sözü;
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Kıyâmet gününde) insanlar arasında hüküm verilinceye kadar, her bir kimse sadakasının gölgesindedir.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Faydalı Olabilmesi Dileğiyle.. 
Mine YILDIRIM
mineyildirim@akyazihaber.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç