- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
Play-Off yolunda ben bu takıma güveniyorum
KAT KARŞILIĞI NELERİ VERDİK?
Yarın kızınız ya da oğlunuz, eğitim için gittiği yerde veya çalıştığı işyerinde tanıştığı Hıristiyan, Budist, deist, seküler ya da İslam dışı inançtaki birisiyle evlenmek isterse şaşırmayın! Günümüzde erkekle erkeği, kadınla da kadını evlendiren postmodernizm, bize neler yapmaz, neler yaptırmaz ki?
Postmodernizm anlayışında, hiçbir alanda “o olmaz, bu yapılamaz” diye bir şey yoktur. Örnek olarak: İslam dininde Müslüman bir kız, Müslüman olmayan hiçbir erkekle evlenemez. Müslüman bir erkek ise ya Müslüman bir kızla, ya da belli şartlar varsa ehli kitap bir kızla evlenebilir, başka hiçbir inançtaki kızla evlenemez. Ama artık evlenebiliyor ve bu durum git gide yaygınlaşıyor!
KAT KARŞILIĞI NELERİ VERDİK!
Babasından kalan arsaları sevinç içerisinde birkaç daire karşılığı müteahhide veren Müslümanlar, yarın o dairelerin kimlere satılacağını ve kimlerle komşuluk yapacaklarını hiç düşünemediler, ya da menfaatleri gereği umursamadılar! Değişen yaşam gereği mecburen çok katlı binalardan daire alan, TOKİ’den ev çıktı diye sevinen veya işi gereği farklı şehirlerde binalara taşınanlarda durum aynı.
Sonuçta aynı bina içerisinde farklı din, inanç ve yaşam tarzına sahip insanlar, bir arada etkileşim içinde yaşamaya başladılar. Kendileri çok fazla etkilenmese de farklı yaşam tarzına sahip yeni komşularının çocuklarıyla beraber oynayan, onlarla aynı okula giden ve hayatı onlarla birlikte yaşayan kendi çocukları, onlar gibi giyinmeye, onlar gibi düşünmeye ve onlar gibi yaşamaya heveslenerek büyüdü ve her geçen gün onlar gibi olmaya başladı. Günler geçti, çarşaf, pardesü veya benzeri yerel ama bol kıyafetle bir zamanlar mahremiyetini namahremden saklayan kadınların, önce başı sonra da göbeği açık ve kendisini eleştirenlere “sanane” diyen çocukları oldu.
ÇOĞULCU ANLAYIŞ VE İSTEDİKLERİ
Önceki yazılarımızda postmodernizmi anlatırken en basit ifadeyle bir tabakta birçok yemeğin aynı anda sunulması örneğini vermiştik. Çünkü yenidünya anlayışında Hindistan’daki bir Hindu, Çin’deki bir Budist, Arabistan’daki bir Müslüman, İsrail’deki bir Yahudi ve Avrupa’daki bir Hıristiyan aynı masada, oturup aynı amaç ve çıkarlar doğrultusunda ortak iş yapmak zorundadır. Yenidünya düzeninde farklı dine, inanca ve yaşam tarzına sahip insanlar, ortak çıkarları gereği hayatı artık birlikte yaşayacaktır.
İşte bu nedenle Postmodernizme göre din, inanç ve ahlak değerlerinde var olan bizimkisi HAK diğerleri BATIL anlayışı, diğerini yok sayan ve ötekileştiren inanç esasları ve değerlerle bu yeni dönemin yürümesi mümkün değildir.
Postmodernizm, kapısı ardına kadar açık camiler, Kur’an kursları, imam-hatip okulları, ilahiyatlar, tesettürle gidilen okullar ve girilen özel ve kamusal işler, yeni evler, yeni arabalar ve daha rahat bir yaşam imkânları karşılığında bize diyor ki:
Artık HAK çok ama BATIL yok! Senin inancın ve yaşamın sana göre doğrudur, başkasının ki de ona göre. O yüzden sen kendi inancına ve isteğine göre yaşa, ama başkalarının inancına ve yaşamına karışma! Dini ve ahlaki değerler adı altında senin gibi yaşamayan ve senin gibi düşünmeyenlere saygı göster, hoş görülü ol! Farklılıklarınız kültürel zenginlik ve hayatın renkleri olsun! Bir arada huzur ve barış içerisinde yaşayın!
Bir sonraki yazımızda görüşebilmek ümidiyle…
Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com