25 Nisan 2024|Perşembe,13:08:37
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 25.04.2024
DOLAR
32,5052 0,11
EURO
34,9620 0,38
ALTIN
2.430,36 0,30
BİTCOİN
$63.942 3,72
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
15 Ağustos 2022 - 16:00
15 Ağustos 2022 - 16:005 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

SORU VE CEVAPLARI BELLİ OLAN SINAV MI OLUR?

Sakarya Haber köşe yazarı Şehabeddin Mahir Tuna, soru ve cevapları belli olan sınav mı olur konusunu kaleme aldı.

SORU VE CEVAPLARI BELLİ OLAN SINAV MI OLUR?
Toprak Turizm


Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetlerde ve birçok Hadis-i Şerifte bu dünyanın bir imtihan yeri olduğu ve insanın da hayatı boyunca imtihana tabi olduğu bildirilmektedir. Bu yazımızda eğitim ve öğretim hayatının ilk evrelerinden itibaren meslek ve kariyer hayatı boyunca birçok imtihan geçiren insanoğlunun ebedi saadet ya da ebedi hüsranıyla sonuçlanacak ilahi imtihanının zorluk derecesini farklı bir pencereden anlatmaya çalıştık.
 
Bu Dünyada Öyle Bir sınavdayız ki:
 
sınav Soruları ve Cevapları Belli: Cenab-ı Allah’ın insandan kısa dünya hayatı boyunca nasıl bir kul olmasını ve nasıl bir hayat yaşamasını istediğine dair tüm detaylar sınav öncesi bellidir. Yani sınava dair tüm soru ve cevaplar imtihan öncesinde açıkça bilinmekte ve tüm sınava gireceklere peygamberler, sonrasında peygamber varisi alimler ve din görevlileri tarafından sürekli anlatılmaktadır. Camilerden, sosyal medya araçlarından, televizyon ve radyolardan, yazılı iletişim araçlarından sınav soru ve cevaplarıyla ilgili sürekli programlar yapılmakta ve insanların sınavı rahat kazanmaları için çaba sarf edilmektedir. 
 
sınav Boyunca Kitap Açmak Serbest: Cenab-ı Allah insanlığa kısa dünya hayatında tabi oldukları sınavda başarılı olarak ebedi saadete kavuşmaları için peygamberleri vasıtasıyla kitaplar göndermiştir. Bu kitaplarda imtihanda çıkacak sorular ve cevapları, kimlerin imtihanı nasıl kazandıkları ve kimlerin hangi yanlışları yaparak sınavı kaybettiklerini açıkça anlatılmaktadır. Öyle ki Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette cennet ve cehennem konuşturularak kimlerin nereyi neden hak ettiği açıklanmıştır. Örneğin Mü’minun suresinin ilk ayetlerinde sınavı kesin kazanarak cennete gideceklerin bir numaralı özelliğinin namazlarını “dosdoğru” kılmak olduğu vurgulanırken yine Müddessir suresinde sınavı kaybederek sekar cehennemine gidecek olanların bir numaralı özelliğinin ise namaz kılmamak olduğu vurgulanmaktadır. Bu ayetlerden Kur’an’da namazsız bir cennetin olmadığı anlaşıldığı gibi her namaz kılanın da cennete gidemeyeceği vurgulanmaktadır. İşte insanoğlunun sınavı öyle bir sınavdır ki sınav boyunca kitap açmak yani Kur’an-ı Kerim’i açmak, okumak, ayetleri ve ahkamları tefsirlerden, fıkıh kitaplarından ve diğer dini neşriyatlardan detaylıca okuyarak mahiyetini öğrenmek ve tefekkür ederek gereğini yapmak serbesttir.
 
sınav Boyunca Bilmediğin Veya Anlamadığın Yeri Hocalara Sormak Da Serbest: Evet bu imtihan öyle bir imtihan ki sınav boyunca sınav sorularıyla ilgili merak ettiğin, bilmediğin, öğrenmek istediğin her şeyi hocalara veya konuya vakıf ehil kimselere sormak da serbesttir. Bu gün ülkemizin her köşesinde camiler ve imamlar, Kur’an Kursları ve kurs hocaları, il ve ilçe müftülükleri, Diyanet İşleri Başkanlığının televizyonu, radyosu, Alo Fetva Hattı, İmam-Hatip Okulları, İlahiyat Fakülteleri ve dine hizmet faaliyetleri yürüten birçok sivil toplum kuruluşu vatandaşların dini alanda gereksinimlerini karşılamak için çalışmaktadır. İsteyen sınavla ilgili her türlü bilgiye imtihan boyunca buralardan çok rahat ulaşabilmektedir.
 
18 Yaşına gelen gençlerin birçoğu ilk iş olarak ehliyet almak ister ve bir sürücü kursuna kaydolur. Genelde ailelerin ödeyip 3-5 bin TL verdiği kayıt sonrası sürücü kursu adaya geçmiş sınav sorularını ve cevaplarını verir. Ayrıca sınavda çıkacak her türlü bilginin yer aldığı bir de kitapçık ve sınavda başarılı olmaları için belli bir süre eğitim verir. sınavda hocaların da yardımcı olduğunu düşünün. Ailesinin 3-5 bin TL ödeyip sınava gönderdiği o genç tüm bu imkânlara rağmen sınavı kazanamazsa ona ne denir ki? İki sınavın farkı birinde telafisi mümkün yani sınav parasını verip tekrar girebiliyorsun. Ama hayat sınavı sonunda telafi de yok.  
 
Unutmadan bu gün Doğu Türkistan, Afrika, Hindistan ve Myanmar gibi ülkelerde yaşayan ve sadece Müslüman oldukları için birçok zulme uğrayan kardeşlerimiz bizlerle aynı imkânlarda sınava girmiyor. Kime hangi nimetler verildiyse hesabı ve karşılığı da ona göre olacaktır.
 
Evet sevgili okuyucularımız, işte bizim imtihanımız aslı itibarıyla böyle bir imtihan. Kolay mı zor mu kendimiz karar verelim.
 
Bir Ayet:  “ Hidayet çağrısına kulak vermeyenlerin durumu, sadece çobanın bağırıp çağırmasını işiten hayvanların durumuna benzer. Çünkü onlar sağırlar, dilsizler ve körlerdir. Bu sebeple düşünmez (akletmez) ler.” Bakara Suresi - 171
 
 
Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com
YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç