sbb şampiyon
17 Mayıs 2025|Cumartesi,01:37:38
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 17.05.2025
DOLAR
38,8520 0,36
EURO
43,3708 0,25
ALTIN
3.997,10 0,90
BİTCOİN
$103.594 0,30
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM3 dakika da okunur
fullWidthAds5
16 Mayıs 2025 - 16:33
16 Mayıs 2025 - 16:333 dakikalık okuma 0 yorum
  • PAYLAŞ
3 dakikalık okuma
0 yorum

35 KEZ OKUNDU

5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Sevgili Sakarya Haber okurları, sizlere bu yazımla tekrar “Merhaba” diyorum.
Biliyorsunuz ki bizim ülkemizde kentsel dönüşüm hiç bitmiyor. Sakarya’nın deprem şehri olması ve son yaşanan İstanbul depremi ile de kentsel dönüşüm süreçleri hız kazandı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi dirençli, sosyal ve yeşil şehir sloganı ile kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattı. Peki kentsel dönüşüm nedir, karşılaşılabilecek hukuki sorunlar nelerdir? Kısa bir soru cevap köşesiyle ele almak istedim.
 
1- Kentsel dönüşüm nedir?
Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesi için yıkıp yeniden yapma veyahut güçlendirme ya da yeniden yapılandırılması için proje üretilerek bu projelerin hayata geçirilmesidir.
 
2- Riskli yapı nedir? Nasıl tespit edilir?
Riskli yapı tespiti,6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde düzenlenmiştir. Bir yapının mevcut fiziksel durumunu analiz ederek halk arasında karot aldırma diye bilinen işlemle yapının doğal afetlere karşı güvenli olup olmadığını belirlemeyi amaçlar.
Riskli yapı için genellikle malikler başvuru yapar ama idarenin yetkisi doğrultusunda resen işlem başlatması da mümkündür.
 
3- Riskli yapı tespitine karşı maliklerin itiraz hakkı var mıdır?
Riskli yapı tespitine karşı maliklere kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı tanınmıştır. Bu süre hak düşürücü süre olarak kanun ve yönetmelikle düzenlenmiştir. Süresinde yapılmayan itirazlar dikkate alınmaz. Özellikle ülkemizin en büyük sorunlarından biri ikamet adresi ile mernis adresinin farklı olmasıdır. Tebliğler muhtara yapılmakta ve süre muhtara tebliğ ile başlamaktadır. Bu sebeple malikler açısından çok hak kaybı yaşanmaktadır.
 
4- Riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazlarda neler değerlendirilir?
Riskli yapı tespit raporuna yapılan itirazlar yalnızca risk tespit işleminin hukuka uygunluğu ile sınırlıdır. İtiraz risk tespitinin bilimsel ve teknik dayanağının yetersiz olduğu gerekçesiyle yapılır. Malikler sadece idari işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurlarında sakatlık bulunduğunu ileri sürebilirler.
 
5- Riskli yapı da itiraz süreci nasıl olur?
Riskli yapı kararına karşı 15 gün içinde itiraz edilebilir. Riskli yapı kararına karşı yapılan itirazın ilgili idare tarafından reddedilmesi halinde, yapı malikleri veya yasal hak sahipleri itirazın reddedildiğine dair kararın maliklere tebliğinden itibaren 30 gün içinde idari yargıda dava açılabilir.
 
Arabulucu 
Av. Begüm GENCER AYTAÇ
YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç