SBB 18 mart 2024
19 Mart 2024|Salı,05:05:54
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 19.03.2024
DOLAR
32,3355 0,17
EURO
35,1847 0,01
ALTIN
2.245,13 0,07
BİTCOİN
$65.813 2,67
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
fullWidthAds5
08 Ekim 2020 - 16:54
08 Ekim 2020 - 16:544 dakikalık okuma 0 yorum
  • PAYLAŞ
4 dakikalık okuma
0 yorum

27825 KEZ OKUNDU

STRATEJİDEKİ HESAP KÜLTÜRE UYAR MI?

STRATEJİDEKİ HESAP KÜLTÜRE UYAR MI?

“Zengin strateji yoksul stratejiye üstün gelir. Zira stratejisi olmayanlar yenilmeye mahkumdurlar bu yüzden muzaffer savaşçıların önce kazanıp sonra savaştığı, mağlup savaşçıların ise önce savaşıp sonra kazanmaya çalıştıkları söylenir.” Zhang Yu

Strateji bir savaş aracı mıdır? Yoksa rekabet unsuru mu? Ya da oyun teorisi için bir mantık geliştirme mi? İsmini her ne koyarsanız koyun bir çok platformda hayat bulan bu yönetim anlayışının iş dünyasındaki etkisi ve yetkisi yadsınamaz derecede önem arz etmektedir. Öyle ki kurgu aşamasında orta ve uzun vade planlarını içererek iç çevre, iç etkenler, dış çevre ve dış etkenler bütününde gelecek projeksiyonunu belirleyen stratejik yönetim pazardaki rekabet stratejisinden tedarik zinciri yönetimine, dijitalleşmede yaşanan dönüşümlerden insan kaynağına kadar ortak amaca yönelik planlamaları, birlikteliği, ahengi ve uyumu koordine eden etkin bir yönetim aracıdır.

Ancak son dönemde yaşanan radikal değişimler ise belki de tozlu raflardaki yıllanmış stratejik planları, süreç haritalarını çıkarıp tekrar masaya yatırmayı gerektirdi. Bir çok proaktif kurum da yeni normaller karşısında yönetim senaryolarını, stratejik planlamalarını yeniden yapılandırmaya çoktan başlamış durumda.

Peki bütün bu yeni normaller ve stratejilerde planlama ve organizasyon sağlarken örgüt kültürü ve insan unsurunun önem derecesi ne olmalıdır?

Belirsizliklerin standartlaştığı bir dünyada rekabete ürün ve hizmet veren organizasyonların yeni arz talep dengelerinde kurgulayacakları örgütlenme sürecinde ortaya çıkan belirsizlik sorunu ve tüketici tarafından endekslenen güvenli tedarik algısı yeni stratejilerimizde örnek beklentileri incelememiz ve bu ihtiyaçlara göre strateji ve örgütsel dizayn geliştirmemiz gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor. Her ne yapılması planlanıyorsa planlansın atılacak adımlar insan faktörü ve kurum kültüründen bağımsız bir şekilde değerlendirildiğinde konu hüzünlü bir şekilde sağlığına kavuşamıyor.

Bu noktada hem hem denklemlerimizi faal hale getirmemiz gerekiyor. Evet strateji ama aynı zamanda örgüt kültürü ve organizasyon yapısı.

Peki Ama Kültür Kurulacak Stratejiyi Kahvaltı Niyetine Nasıl Yer ?

“Örgüt Kültürü Stratejiyi Kahvaltı Niyetine Yer” Peter Drucker’ın bu söylemi bütün bir yönetim planlamalarında kurulacak olan stratejiler için öze dönmeyi özün gerçeklikte ne olduğunu iyi bir şekilde analiz edip stratejilerin kurum kabiliyetleri ve kurum kültürüyle uyumlaştırarak kurgulanması gerektiği ciddiyetini gösteriyor. Öyle ki elde edilen tecrübeler açık bir şekilde göstermektedir ki gerek yapıdan bağımsız gerekse kültürden bağımsız kurulacak her strateji ilgili uygunluk sağlanmadıkça kucak dolusu başarısızlıkları beraberinde getirmektedir. Bu durum ise başarılı sonuçlar elde etmek için kurulacak stratejilerde örgütün kültürünü, kapasitesini, kabiliyetlerini, yetkinliklerini ölçümleyerek karar süreçlerini ve operasyonel faaliyetleri bu hazır bulunuşlara göre oluşturmak gerektiğini gösteriyor.

M.Sc. Semih KAÇAR

Stratejik Yönetim| Organizasyonel Gelişim

|İnsan ve Kültür | İK | Değişim Yönetimi | Eğitimci| Yazar | İSG

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç